Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Stansvikin luonto

Käpytikat mökin terassilla pelottomina aterioimassa. Kuva: Roy KotoKäpytikat mökin terassilla pelottomina aterioimassa. Kuva: Roy Koto

Stansvikissa on tehty viime vuosina havaintoja noin 100 lintulajista. Tässä lista.

Talviruokinnan ansiosta lintukanta on saatu pidettyä runsaana ja terveenä. Tässä malli kelvollisesta ruokinta-automaatista, joka annostelee esim. pähkinät pieninä määrinä aterioivalle linnulle, eikä siivekäs pääse ulostamaan ruoan sekaan.

 

Hyönteishotelli. Kuva Maija Wilskman 2016Hyönteishotelli. Kuva Maija Wilskman 2016

Hyttyset hyötykäyttöön

 

Jos hyttyset häiritsevät pihamaalla tai mökillä, apuun voi harkita luonnon omia saalistajia - lepakoita.

Yksi lepakko voi syödä yhdessä yössä reilut 2700 hyttystä. Hurjia hyönteisimureita voi houkutella ripustamalla pihamaalleen linnunpönttöjen lomaan lepakonpönttöjä. Jos yön lentäjät hyväksyvät pöntön kodikseen, niin yhdessä - reilun maitotölkin kokoisessa - rakennelmassa voi vedellä päiväunia jopa kolmekymmentä lepakkoa.

Lepakot ovat kotipuutarhurin ystäviä myös siksi, että ne popsivat suihinsa yöperhosia, joista monien toukat käyttävät ravinnokseen myös viljely- ja puutarhakasveja.

Aivan joka paikkaan lepakot eivät pesi. Pönttöjä kannattaa ripustaa harvahkoihin havumetsiin ja lähelle asumuksia. Lisäksi paikan on oltava aukea, halkaisijaltaan noin 10–50 metriä. Tärkeää on, että lepakolla on esteetön kulku pönttöön.

Tarkemmat ohjeet lepakkopöntön rakentamiseen löydät Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen nettisivuilta, täältä >>.

 

Kevät 2017. Uutta. Osta lepakkopönttö kyläyhdistykseltä. Lisätietoja Hannu Ijäkseltä hannu.i.ijas@hotmail.fi.

 

Luonnonmonimuotoisuutta voi lisätä myös hyönteishotellilla (kuva oikealla), joka tarjoaa suojaa pesimä- ja talvehtimispaikkoja pihan hyödyllisille hyönteisille.