Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Stansvikin kyläyhdistys ry:n historiaa

68 vuotta sitten, v. 1945 sai Helsingin kaupungin virkamiesyhdistys (nykyisin JYTY Helsinki ry) kesänviettopaikakseen Laajasalosta Stansvikin kartanon alueen, jossa Helsingin kaupungin työntekijät ovat saaneet nauttia leppoisasta kesäasumisesta luonnon keskellä.

Vuonna 1953 rakennettiin alueelle 23 mökin Vanhakylä ja vuonna 1957 oli Uudenkylän 30 mökin vuoro. Harjoitettiin luonnonmukaista kesäasumista lähellä kaupungin sykettä meren rannalla, vaalittiin yhteisöllisiä perinteitä, ahkeroitiin talkoissa, kunnostettiin polkuja, rantoja ja mökkejä, kompostoitiin, kierrätettiin, juhlittiin ja virkistyttiin.

Prinsessan unesta herättiin 1990-luvun lopulla, kun kuultiin Helsingin kaupungin uusista aluerakentamissuunnitelmista. Harmiton naapurimme öljysatama oli siirtymässä pois ja paikalle suunniteltiin merellistä kaupunginosaa, Kruunuvuorenrantaa Helsingin havittelemille hyville veronmaksajille.

Tämä ei vielä kesäasukkaita pelästyttänyt, vaikka tiedettiin kaupungin asuntotarpeen lisääntymisestä. Huoli kasvoi, kun kävi selväksi, että kaavoitus ulotettaisiin öljysatamaa laajemmalle alueelle, nimittäin yleiskaava 2002 määrittelemälle kaupunkipuisto- ja virkistysalueelle, Stansvikinnummeksi kutsutulle metsäiselle alueelle. Rakentamisen alle tulisi jäämään myös Uusikylä. Tosin uudet mökkipaikat luvattiin Vanhastakylästä.

Kaavasuunnitelmat alkoivat koskea myös kartanoaluetta, jonka käyttöä, palveluita ja toiminnallisuutta tuli lisätä. Suunnittelijat keksivät rannoille saunakylä- ja melontakeskustoimintoja.

Huoli historiallisen kartanoalueen ja Uudenkylän kesämaja-alueen säilymisestä sai sekä Laajasalon että Stansvikin kesäasukkaiden suuren joukon v. 2001 perustamaan Pro Stansvik- kansalaisliikkeen ja keräämään 2 000 allekirjoituksen adressin, joka toimitettiin päättäjille. Adressissa vaadittiin rakentamisen ulottamista vain öljysataman alueelle.

 

Vuorovaikutuksen turhat toiveet

Vuosia jatkettiin kirjelmin, istuttiin kokous- ja tiedotustilaisuuksissa, vuorovaikutettiin, otettiin yhteyttä päättäjiin ja poliitikkoihin, kestittiin ja annettiin tietoa kaavoittajille.

Kun haluttiin lisää painoarvoa edunvalvontaan, perustettiin v. 2005 Stansvikin kyläyhdistys ry, johon kuuluu lähes 160 jäsentä (2012), stansviikkareita, mökkiläisiä perheineen, vuokralaisia ja asiaan vihkiytyneitä kannattajajäseniä.

Yhdistys määrittelee itsensä ekologisen kesäasumisen, yhteisöllisyyden ja luonnossa virkistymisen vaalijaksi, ja joka tekee yhteistyötä muiden laajasalolaisten yhdistysten ja järjestöjen kanssa. Tavoitteena on historiallisen Stansvikin alueen ja mökkikylien ja alueen säilyminen ennallaan rakentamattomana luontoalueena kaikkien helsinkiläisten virkistykseen.

Stansvikin kyläyhdistyksen toiminta on koettu erittäin tarpeelliseksi, koska se aktiivisesti pyrkii vaikuttamaan Stansvikin alueen historiallisten ja luontoarvojen säilyttämiseksi.